Vad är det som händer med fotbollen

Italien. Ett av dom länderna som fotbollen förmodligen betyder mest i. Passionen, glädjen och även gråten från en Italiensk fotbollsarena kan nog ingen säga finns någon annan stans i Europa. Att se Pippo göra mål eller Totti få en lite knuff och man kan tro benen går av. Det är vad som än händer en sån otrolig glädje kring fotbollen både bland fans och spelare. Man lever verkligen för den både på och på sidan av planen.

Men det finns tydligen nånting som är så mycket större än verkliga fotbollen. Någonting som inte har med idrott att göra. Att kunna ha sådant hat mot andra människor bara för att dom besitter en annan åsikt. Det är ju bara fotboll. Inte går moderater och sossar ut på stan och bestämmer möte för att slåss. Politiken är ju ändå något som i nästan alla sammanhang är betydligt större än fotbollen. Människor dör ju inom politiken Anna Lindh och Olof Palme men det är ju i lika hatiskt.

Jag tror inte Olof Palmes mördare eller de som låg bakom mordet hatade honom i närheten av så mycket som de Italienska fansen som attackerade polisen hatar polisen. Det är ruskigt. Att nånting som egentligen bygger på att 22 svettiga människor springer och sparkar på en rund boll kan uppröra så mycket och skapa så mycket hat. Jag kan inte förstå det.

Varför funderar man inte en gång extra. Är det verkligen värt att slåss för att någon bär ett annat märke vad gör honom till en mindre värd människa. Liksom vad är det som gör att vi bli AIK:are, Djurgårdare, Romanista eller Milanista. Dessa människor skulle ju lika gärna kunna stå på andra sidan med ett annat märke och slåss mot dom som dom slåss med om pappa eller farbror hållit på ett annat lag. Det är ju inte genetiskt att man blir fan till någon klubb utan det är ju något som växer fram genom nya intryck.Och bara för att han har fått andra intryck och håller på ett annat lag förtjänar han att bli misshandlad.

Det här har ju inte med fotboll att göra. Jag kan inte förstå lyckan som vissa tydligen känner kring att utöva våld mot andra människor. Och varför måste den förstöra för våran fotboll. Men vad vet jag egentligen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0